Veckans frukt: Nr. 06

Hallon!

Hallon tillhör liksom andra arter i Hallonsläktet (Rubus) i familjen Rosenväxter (Rosaceae) I Hallonsläktet, tillhör bl a arter som hjortron, björnbär, hallon, stenbär, blåhallon och åkerbär. Hallonsläktet (Rubus) är indelat i 13 undersläkten, varav det största undersläktet som också heter Rubus, vilket också är björnbär (Rubus rubus), under björnbär sorteras 12 sektioner. Blåhallon sorteras under Björnbär och är således en av de tolv sektionerna. Dessutom finns mång framtagna hybrider. 

Hallon (Rubus idaeus)
  • Björnbär (R. subgen. Rubus)
    • R. sect. Allegheniensis
    • R. sect. Arguti
    • Blåhallon (R. sect. Caesii)
    • R. sect. Canadenses
    • R. sect. Cuneifolii
    • R. sect. Flagellares
    • R. sect. Hispidi
    • Krypbjörnbär (R. sect. Corylifolii)
    • R. sect. Setosi
    • R. sect. Ursini
    • R. sect. Verotriviales
    • Äkta björnbär (R. sect. Rubus)
  • R. subgen. Chamaebatus
  • R. subgen. Comaropsis
  • R. subgen. Diemenicus
  • R. subgen. Dalibardastrum
  • Hallon (R. subgen. Idaeobatus)
  • Hjortron (R. subgen. Chamaerubus)
  • R. subgen. Lampobatus
  • R. subgen. Malachobatus
  • R. subgen. Micranthobatus
  • R. subgen. Orobatus
  • Rosenhallon (R. subgen. Anoplobatus)
  • Stenbär (R. subgen. Cylactis)

Hallonet är liksom andra arter i hallonsläktet samlingar av många mycket små stenfrukter, som vardera har en helt liten nätlikt gropig fruktsten, ibland lossnar denna helhet från pistillfästet. De kallas i vardagligt tal även för bär. Hallonbuskens blommor sitter i många fall dolda under löven och är väldigt små och smala, med vitaktiga kronblad, vilka knappt når upp över foderbladen. Blommorna som nästan alltid är vita, besöks flitigt av bin och humlor. Dessa lockas av doften och den rikliga nektarproduktionen på skivan innanför ståndarna.

Hallon i närbild.

Växterna är fleråriga örter eller halvbuskar och de växer på norra halvklotet. Vanligast är röda hallon men även gula förekommer. Dess buskstammar kommer upp från en vedartad jordstam, växer upprätt, och är tätt beklädda med taggar. Det första året är buskstammarna enkla. Redan det andra året börjar de förgrena sig genom rotskott i både vilt och odlat tillstånd. Dessa ståndorter, alltså där de växer, är torra platser som t ex bergiga partier i skogsmiljö, vid klippbranter, stenrösen och snåriga backar, där de samexisterar de med andra växter. Hallon växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats i landet sedan renässansen. Den är också utbredd över hela Norden, till och med ovanför trädgränsen. Bären börjar mogna under juni månad, men de skördas under juli/augusti. Då plockas bären varannan dag för att de inte skall förfaras.

Slutligen hallon har högt näringsvärde, dess fiberhalt är en av den högsta som finns hos naturliga produkter, nämligen cirka 20 % av vikten. En kopp (cirka 2,5 dl) med hallon ger ett C-vitaminvärde på 30 mg (cirka 50 % av dagsbehovet), mangan (cirka 60%), höga halter av B1, B2 och B3, folsyra, magnesium, koppar och järn. De har låg GI-värde, precis som andra bär. Hallon är goda som de är, men du kan använda dem i bakverk, glass och efterrätter. Säkert har du din favoritanvändning av denna älskade frukt. Lycka till!

Hallonblommor i närbild i en trädgård.

Lämna en kommentar